To co ty właściwie jesz? czekoladki!

 

To co ty właściwie jesz? Tego też nie? To z tobą nie da się nigdzie wyjść… Od kiedy zmieniłam styl życia na zdrowy, słyszę to każdego dnia. Właściwie sama się im nie dziwię. Pewnie jakiś czas temu zadałabym sobie lub komuś to samo pytanie. Kiedyś nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak dobra kaloria. Myślałam też, że człowiek szczupły to koniecznie ten co mało je i dużo się rusza. Ale przejdźmy do rzeczy. Co mi to dało? Dwa lata temu ważyłam czterdzieści pięć kilo – waga modelki, co? Obecnie widzę na wadze okrągłe pięćdziesiąt osiem kilo. Wiem, wiem teraz sobie pomyślisz: „cholera, ale się roztyła!”. To prawda, jeśli zależy ci tylko na figurze. To fałsz, jeśli chcesz być po prostu zdrowy. Bo różnica między moim 45, a 58 jest ogromna. Figura modelki nie ćwiczyła, nie brała nigdy owoców do ręki i codziennie stawała na wadze i tak nie akceptując swojego ciała. Figura z pozoru gorsza systematycznie ćwiczy, je zdrowo, nie boi się kalorii i kocha siebie. Nie wiem co byś wybrał, ale ja wybieram moje dodatkowe 13 kilo – Z DUMĄ. Ten przepis jest pełny miłości do siebie i do swojego ciała. Mam nadzieję, że spróbujesz i życzę smacznego ♡

Przepis na nutelle i czekoladki w jednym

(bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Czyli coś co lubię najbardziej – dla każdego, szybko i zdrowo

Czego potrzebujesz?

♡ Kopiata szklanka daktyli bez pestek

♡ 2 lub 3 duże łyżki karobu lub naturalnego kakao

♡ 3 łyżki oleju kokosowego – najlepiej nierafinowanego

♡ Masło orzechowe 100% do smaku (u mnie ok 3/4 łyżki)

♡ Orzechy do dekoracji (ja mam włoskie i laskowe)

♡ silikonowe foremki

♡ blender

Jak to się gotuje?

Do garnka (zwykły, półtoralitrowy) dodajemy daktyle, a następnie zalewamy pół naczynia wrzącą wodą. Gotujemy na średnim ogniu aż do wyparowania wody. Nie bój się daktyli. Działają przeciwbólowo i łagodzą stres. Zawierają witaminy takie jak: A, C, B1, B2. Do tego są źródłem potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Cukier w nich zawarty od razu zostaje wchłonięty przez organizm i nie wymaga trawienia. Ugotowane daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy olej kokosowy, który działa przeciwbakteryjnie i chroni nasze zęby. Wrzucamy karob lub kakao – oba są świetnym źródłem magnezu i działają leczniczo. Następnie dodajemy masło orzechowe, które jest źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Tak zrobioną czekoladę możesz jeść na kanapce lub z waflami ryżowymi. Przysięgam, smakuje jak zdrowa nutella. Możesz również wlać ją do silikonowych foremek, posypać orzechami i zostawić na kilka godzin w zamrażalniku. Po wyjęciu możesz zajadać się pysznymi czekoladkami! Smacznego!

3 thoughts on “To co ty właściwie jesz? czekoladki!

  1. Muszę przyznać, że całość prezentuje się bardzo smakowicie i jest to z całą pewnością alternatywa dla kogoś takiego, jak ja. Myślę, że na pewno wyróbuję przepis. Szczególnie, że obecnie jestem na etapie szukania nowości i testowania ich. 🙂

    Pozdrawiam serdecznie




    0



    0
  2. Ja po prostu kocham takie desery! Połaczenie daktyli, masła orzechowego, oleju kokoswego = niebo w gębie. 😀
    Co do tego, o czym piszesz na poczatku. Doskonale Cię rozumiem. Też mam ten problem. „A bo Ty to jak zwykle jestes taka przymulona. Po co Ci ta dieta? Z czego się odchudzasz?”




    0



    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *